Els Certificats d'Estalvi Energètic (CAE) són una eina fonamental a Espanya per promoure l'eficiència energètica i l'estalvi. Inspirats en models europeus com els de França o Itàlia, els CAE permeten a comunitats de veïns, empreses i altres actors del consum energètic obtenir beneficis econòmics invertint en projectes d'eficiència. A Immosfera us expliquem en què consisteixen.
Un CAE certifica l'estalvi energètic aconseguit després d'una acció específica d'eficiència energètica i representa un estalvi d’1 kWh. Per exemple, una intervenció que resulti en un estalvi anual de 500 kWh generaria 500 CAE. Aquests certificats poden ser monetitzats, permetent als usuaris finals recuperar part de la inversió realitzada en millores energètiques en vendre els estalvis certificats mitjançant el sistema de CAE.
Regulats pel Reial decret 36/2023, els CAE estan dissenyats per complir les obligacions d'estalvi energètic establertes per la Directiva (UE) 2023/1791. Els subjectes obligats, com a grans consumidors d'energia, poden complir part de les obligacions d'estalvi mitjançant l'obtenció i la liquidació de CAE, reduint així les aportacions econòmiques al Fons Nacional d'Eficiència Energètica.
Les mesures que poden generar CAE inclouen millores en climatització, il·luminació, gestió energètica intel·ligent, entre d'altres. Els certificats són emesos pel gestor energètic de la comunitat autònoma on es fa la intervenció, o pel Coordinador Nacional en casos d'actuacions que abastin múltiples regions.
Les comunitats de veïns es poden beneficiar dels CAE a través d'Empreses de Serveis Energètics (ESE), que actuen com a subjectes delegats desenvolupant projectes d'eficiència energètica. Un cop certificats per un Organisme Avaluador de la Conformitat (OEC), els estalvis poden ser venuts a subjectes obligats.
En definitiva, els CAE no fomenten només l'eficiència energètica, sinó que també faciliten la recuperació econòmica d'inversions en tecnologies energèticament eficients. Això no només contribueix a l'estalvi energètic nacional exigit per la normativa europea, sinó que també promou pràctiques sostenibles a diversos sectors industrials i residencials.