info@immosfera.com
logo
BOE del 15 de març: Entenent les implicacions de zona tensa

El Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana ha donat suport a la declaració de zona tensa a Catalunya, anunciant mesures significatives que afecten 140 municipis durant tres anys, a partir del 16 de març del 2024. Aquesta decisió, publicada al BOE del 15 de març, marca una fita en la regulació del mercat immobiliari a la regió. A Immosfera us expliquem quines són les principals implicacions d'aquesta nova mesura.

La llista de municipis inclou ciutats importants com Barcelona, ​​Girona, Lleida i Tarragona, entre d'altres, i aquesta designació implica una sèrie de canvis importants al sector de lloguers, amb implicacions tant per a arrendadors com per a arrendataris.

Una de les novetats més destacades és la definició de "gran tenidor", aplicable a individus o entitats amb cinc o més propietats residencials a la zona tensa o més de deu en l’àmbit nacional. Els professionals immobiliaris ara estan obligats a informar els llogaters potencials sobre aquesta condició, juntament amb altres mesures de transparència, com ara indicar l'última renda i l'índex de referència de preus de lloguer.

S'estableix una pròrroga extraordinària de tres anys per a contractes signats després del 26 de maig del 2023 en zones tenses, amb bonificacions fiscals específiques. Aquestes bonificacions varien segons diversos criteris, inclosa la reducció del rendiment net positiu en funció de la disminució de la renda i l'edat de l'arrendatari, així com incentius per a contractes de llarga durada i millores en l'accessibilitat i l'eficiència energètica.

No obstant això, les excepcions permeten augments addicionals a la renda fins a un 10%, sota certes condicions com rehabilitació o millores energètiques. La normativa també distingeix entre diferents escenaris d'arrendament, com ara habitatges en zones no tenses, arrendadors petits o grans tenidors, i si la propietat ha estat arrendada recentment o no.

Aquests canvis busquen abordar la pressió del mercat de lloguer a Catalunya, oferint mesures tant de protecció per als llogaters com d'incentius per als propietaris. S'espera que aquestes regulacions contribueixin a una major estabilitat i equitat en el mercat immobiliari de la regió, encara que el seu impacte a llarg termini encara s'ha de veure. Els detalls complets estan disponibles al BOE i al lloc web del Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *