info@immosfera.com
logo
Conseqüències de vendre el teu habitatge habitual abans que passin 3 anys des que es va comprar

Quan decideixes vendre un habitatge en un o dos anys després de comprar-lo, és probable que hagis de pagar impostos sobre els guanys obtinguts a la venda. Això s'aplica fins i tot si reinverteixes els diners en una altra propietat. A Immosfera t'expliquem què es considera com a "habitatge habitual" per a l'Agència Tributària i explorem els impostos a pagar en cas de vendre abans dels tres anys, així com les excepcions que podrien eximir-te del pagament de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).

Hisenda utilitza diverses maneres per determinar la teva residència usual, com ara el registre d'empadronament o el domicili fiscal registrat a l'AEAT. Això és crucial, ja que determinarà si esteu exempts d'impostos en reinvertir els guanys en una altra propietat.

L'habitatge usual, segons l'AEAT, és aquell on el contribuent ha residit de manera contínua durant almenys tres anys o ha habitat de manera efectiva i permanent durant un màxim de dotze mesos des de la compra. Si decidiu vendre el vostre habitatge usual abans dels tres anys, Hisenda verificarà el registre d'empadronament.

Si la venda no genera guanys patrimonials, estàs exempt de pagar IRPF. Tot i això, si la venda resulta en beneficis, estaràs obligat a pagar impostos sobre aquests guanys. Això es calcula com la diferència entre el valor d'adquisició i el de transmissió, multiplicat pel tipus impositiu corresponent al tram de guanys.

Encara que reinverteixis els diners en un altre habitatge usual, encara hauràs de pagar l'impost. Tot i això, hi ha excepcions en què Hisenda considera que un habitatge és usual encara que no hagi transcorregut el termini de tres anys. Aquestes situacions inclouen la mort del contribuent, matrimoni, trasllat laboral, entre d'altres.

En vendre un habitatge abans dels tres anys, és possible que hagis de pagar impostos sobre els guanys obtinguts, tret que et trobis en situació de pertànyer a alguna de les excepcions establertes per l'Agència Tributària.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *