info@immosfera.com
logo
Guia definitiva per aconseguir la Cèdula d’Habitabilitat

La cèdula d'habitabilitat és un document que acredita que un habitatge compleix els requisits mínims tècnics i sanitaris necessaris per poder-lo habitar. Aquest document és essencial per fer certs tràmits com la venda, el lloguer o la contractació de serveis bàsics. A Immosfera us oferim una guia definitiva per aconseguir aquest document.

Què és la cèdula d’habitabilitat?

El Ministeri de Foment defineix la cèdula d’habitabilitat com el document que certifica la legalitat d’un habitatge. Aquest certificat ha de ser gestionat per un arquitecte o aparellador, els qui verifiquen que l'habitatge compleix els requisits de superfície útil, equipament i altres condicions establertes per l'autoritat competent. També és coneguda com a llicència d'ocupació i és necessària per fer la transmissió de la propietat i activar subministraments bàsics.

Requisits per obtenir la cèdula d’habitabilitat

Els requisits poden variar segons la comunitat autònoma, però en general es consideren aspectes com la superfície útil, la distribució de l'espai i l'alçada mínima de les habitacions. A més, l'habitatge ha d'estar registrat al Cadastre com a destinat a ús residencial i complir les normatives de salubritat i seguretat.

Tipus de cèdula d'habitabilitat

Hi ha tres tipus de cèdula:

  • Primera ocupació: Per a habitatges nous.
  • Primera ocupació per rehabilitació: Per a habitatges reformats significativament.
  • Segona ocupació: Per a habitatges ja habitats prèviament.

Vigència de la cèdula d'habitabilitat

La durada de la cèdula varia segons la comunitat autònoma, sent generalment de 15 anys. Tot i això, les cèdules emeses abans del 2004 van caducar després de 10 anys, mentre que les emeses a partir del 2012 tenen una validesa de fins a 25 anys.

Tramitació i duplicat

Per obtenir la cèdula, cal contractar un arquitecte o aparellador que certifiqui l'estat de l'habitatge. Si el document es perd, és possible sol·licitar un duplicat a l'autoritat competent. El cost de la cèdula varia, però generalment no supera els 200 euros.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *